Kunstnernes biografi

 

Fanizani Akuda ( f. 1932 )  Zambia )

Han kom til Zimbabwe i 1949 og blev uformelt uddannet i Tengenenge, hvor han arbejdede til 1984..

Fanizanis  figurer er følsomme og humoristiske, konstant smilende og med mystiske smalle øjne. Skulpturerne er ofte formet i par eller grupper og let genkendelige på deres runde former.

Fanizani er en frodig skulptør, men der er ingen tegn på gentagelser, for i alle de muntre ansigter har både smilet og øjnene et anderledes udtryk hver gang.

Fanizani får sin inspiration fra den virkelige verden og bruger ofte sin søn som model.Han værker er permanent repræsenteret i Tengenenge, National Gallery i Harare, Chapunga Sculpture Park i Harare, Museum für Völkerkunde, Frankfurt.

Fanizani Akuda har i 1970 udstillet i Paris  på  bl.a Museé Rodin.

Hans arbejder er vist over hele verden og han deltager på alle store udstillinger: Sydafrika, England, Cuba, Australien, USA, Malawi, Tyskland, Holland, Sverige og Danmark.

 

2011
It is with a heavy heart that I announce the passing of Fanizani Akuda. On February 5, 2011 the world lost a giant of a man. 
Over the last decade I have had the honor of developing a friendship with one of the last remaining first generation master sculptors of Zimbabwe.  Those who conducted business with him and were lucky enough to befriend him will find this all too familiar: Upon meeting Fanizani at his home in Chitzungwiza you are welcomed into the living room.  Covering the walls are photos, newspaper and magazine articles cover his career of over four decades! You need not be in a hurry because Fanizani wanted to know how you were doing, how your trip to Zimbabwe was and how things were in America since his last trip there. Only after fellowshipping, a meal and a laugh or two did we talk business. 

 I will truly miss my friend. His contribution to us all through his art will live on forever. Rest in peace as you go with the ancestors.

 

 

Dominic Benhura ( f. 1968 i Zimbabwe)

Hans første arbejder var inspireret af Luckson Gutsa, der var hans onkel. Allerede i en alder af 12 havde Dominic erhvervet en passion for skulpturer og rettede sin ungdommelige energi herimod. Temaerne i hans arbejder reflekterer tætheden til hans kone og børn og det daglige liv, det udføres ofte med humor.

Han har siden udviklet sig til en ener blandt 2. generation af skulptørerne i Zimbabwe, og leder samtidig sit eget  studio, hvor han tilbyder alle de unge talenter såvel som de fremtrædende kunstnere de optimale arbejdsbetingelser. Hans mål er at alle disse fremragende kunstnere i Zimbabwe skal opnå international anerkendelse og deres værker skal kunne opleves på de store museer rundt om i verden..

Han har modtaget så mange internationale udmærkelser for sine værker og har selv udstillet overalt i verden.

Seneste monumentale skulpturer udført for Nelson Mandela Foundation.SA.  Kyung Skulpturpark,Syd Korea. Cornell Museet i USA. I 2003 vandt han en international konkurrence med en skulptur til FMO Bank i Haag, Holland. Dominic blev i Zimbabwe udnævnt som årets kunstner 

I 2012 anses han for at være blandt de største internationale skulptører i verden  

 

 

Merchers Chiwawa ( f. 1974 ) Zimbabwe

Edward Chiwawa. Han tilsluttede sig Tengenenge i 1990 som fuldtids kunstner.

Hans skulpturer er ofte meget rolige og mediterende og udført med finish. Han forventes at få ligeså stor succes som sin onkel .

Hans værker har været udstillet i Belgien, Holland, Tyskland og USA og Danmark. Endvidere har han udstillet separat på National Gallery i Harare.Deltaget i workshops i Holland,Tyskland og Danmark.

Special udstillinger:  1998 i Maastrict, 1999 i Berlin, 2000 i Amsterdam,2000 i Chicago

Chiwawa er i dag den kunstneriske leder af Tengenenge

 

 

Edward Chiwawa. (f.1935) 

Inspireret af Henry Munyaradzi begyndte han at lave skulpturer i Tengenenge  i 1970. Han regnes i dag for at være en af de bedste ældre kunstnere i Zimbabwe.

Hans figurer hvor ”ansigterne næsten er levende” og dog udført meget minimalistisk med 2 koncentreret cirkler som øjne, øjenbrynene er markeret med en enkel halvcirkel der vender opad, en enkel streg er munden. Alle er glat polerede og udført med en utrolig finish i den sorte og hårde springstone.

Edward er en mand med humor, han kan lide at spøge med et glimt i øjet.

Hans arbejde kan ses udstillet  i gallerier og museer  i Tyskland, Canada, England, Holland, Asien, Australien, Frankrig . Han har en permanent samling udstillet i Chapungu Sculpture Park, Harare og African Museum, Bergen Dall Holland. I 1986 vandt han førstepris på udstilling i Budapest

Siden 1982 udstillet i Annual Heritage Exhibition National Gallery, Harare.

Stanford Derere. F. 1956

Han forstår naturen bliver inspireret af den og tænker altid på de naturmaterialer, der kan indgå i hans skulpturer. Hans foretrukne motiv er fugle, og han ønsker at bevare de fugle i sten, som bliver jaget og uddør. Hans små fuglemotiver er meget yndet, og han magter tit at vække følelsesmæssig kontakt mellem beskueren og fuglene. Han prøver at kopiere og imitere fuglene når de spiser eller når de flyver således, at beskueren føler, at fuglene kan flyve når som helst.                                                                             

Derere kæmper for en bedre forståelse af miljøet og giver undervisning i kunst.                                                                        

Han er blevet belønnet med prisen ”Certificate of Excellence”                                                                                 

Stanford deltager på alle anerkendte udstillinger. Han betragtes som værende blandt de største Zimbabwe kunstnere i dag. 

 

 

Jonathan Gutsa. F.1961 i Zimbabwe.

Han arbejdede for og udlært hos den berømte kunstner Tapfuma Gutsa,  før han etablerede sig som selvstændig kunstner. Han kunstneriske udtryk er i simple former og figurer,. Hans skulpturer er inspireret af stærke menneskelige og dyriske forestillinger og verden omkring ham. Han laver abstrakte skulpturer, ofte afhængig af den enkelte stens form og kurver.

Hans foretrukne materiale er Springstone og Opal som sikrer en detaljeret udtryk i hans skulpturer.

“ Jeg er glad for at være en kunstner, fordi jeg gerne vil lave smukke skulpturer. Kunst er en måde at udtrykke smukke og gode ting på. Det lærer mennesker om det skønne i verden  og lærer næste generation, hvad det er vi har lavet.” Han er pt. ved Dominic Benhuras Studio.

Han har fået speciel anerkendelse ved Chapungu Annual Heritage of Zimbabwe.

Jonathans skulpturer har været udstillet på en lang række betydningsfulde udstillinger over hele verden.

Alfred Tawanda Gutsa.(f.1975)

Siden 1992 har han arbejdet med stenskulpturer. Og været tilknyttet Dominic Benhuras studio. Han arbejder nu kun i springstone hvor han lader den rå sten være fremherskende. Han er ifølge Benhura en ung og meget lovende og kreativ kunstner.

Han har opnået certifikatet ”udmærkelse ” i Zimbabwe i 1998, udstillet i Østrig, Wien og deltaget i Zimbabwe Travel Expo. 1999. I 2002 ,Christon Bank: ”Belønning til en ung kunstner”. I 2003 Nat.Arts Merits Award:1.pris Guld Trofæ

 Udstillet i Holland, Belgien, Tyskland, USA Korea, Australien og SA. På Johannes Larsen Museet  ved  i Kerteminde har han lavet  Workshop 2004 og i 2006

           

 

Costa Gunja.(f.1972)

Som ældste søn af den anerkendte skulptør Enos Gunja har Costa fået en grundig uddannelse af sin far. Han bliver i dag betragtet som en lovende kunstner, som er efterspurgt og udstiller på alle betydningsfulde gallerier i Zimbabwe.

Costa har udstillet i Holland, Tyskland, Belgien, England og Danmark       

 

 

Nicholas Kadzungura. (f.1967)

Han var elev hos Damian Manuhwa. Kendt for sine syngende korgrupper. Nicolas er fast tilknyttet som kunstner til Chapungu Sculpture Park.

Udstillet i 1989 ”Zimbabwe Heritage” National Gallery, Harare.        

1997 Hannover, 1999 Kirstenbosch S.A. 2000 Expo Hannover. 2001 St.Louis U.S.A            

2002 Arizona U.S.A

 

 

Luxon Karise. (f. 1968 ) Guruve Zimbabwe. 2424 Chinanazi S.T. Ruwa

Tilsluttet Tingenenge i 1988 efter endt skolegang i 1987.                                  

Efter at have vundet ”a Highly Recommended Certificate” for a sculpture called  “Woman  in  Anguish” at the Zimbabwe Annual  Exhibition Award. Det betyd for ham kunstnerisk set, at hans navn blev kendt også udenfor Zimbabwe. I 1998 blev han valgt af Chapungu Gallery til at være fast tilknyttet og arbejde der og deltager løbende i udenlandske udstillinger.

Luxon er i dag en meget anerkendt kunstner. Han  bor i Harare, hvor han har sit eget værksted.

 

 

Royal KATIYO ( f. 1972 )

Han blev i 1992 introduceret til skulpturkunsten og var elev hos den berømte billedhugger Anderson Mukomberanwa, som havde stor indflydelse på ham.I de følgende år udviklede han sin teknik med at forme de kontraster mellem de polerede og rå flader i stenen, der understreger figurernes forskellighed og som er blevet et karakteristisk træk i hans værker.

Royal Katiyo betragtes som en vigtig og stadig udviklende kunstner der er fast tilknyttet den anerkendte Chapungu Sculpture Park, hvilket betyder, at han altid er repræsenteret på de store internationale udstillinger, som dette center arrangerer rundt om i verden.

Katiyo er i dag en af de mest efterspurgte kunstnere i Zimbabwe, og hans fugle lavet i den hårde Springstone er utroligt populære. Katiyo har sit eget værksted i Harare.

 

 

Beaven S. Kututwa (f.1969 Zimbabwe).

han arbejdede som desk top publisher operator og lærte at anvende computer skabt kunst .

I 2001 blev han tilknyttet Dominic Studios i Greendale og blev undervist af Alfred Gutsa, Dominic Benhure  har haft stor indflydelse på hans udvikling. I 2003 blev han selvstændig, men arbejdede stadig ved Dominics studio.

I 2006 lavede han workshop i Tyskland.Beavens er meget anset og hans skulpturer er med på udtillinger flere steder i verden.

 

 

Tinashe MAKAZA (f.1972 i Zimbabwe)

Han kom i 1989 i kontakt med andre stenskulptører og tilsluttede sig senere Tengenenge, hvor hans arbejde er påvirket af omgivelserne, reflekteret i faunaen og floraen, bjergene og skyerne. Hans arbejder er ikke repræsentative for naturen men snarere et studie heraf.

Tinashe er tilknyttet Chapungu Sculpture Park, som gør meget for at promovere ham. Tinashe  er meget talentfuld og meget kreativ. Han har deltaget i mange store Internationale udstillinger

 

 

Josiah Manzi. (f.1933) Zimbabwe.

Skulptør fra 1966, hvor han flyttede til Tengenenge. Han tilhører gruppen af første generations  berømte skulptører i Zimbabwe.

Der er en stor finish over alle hans skulpturer. Hans arbejde afspejler hans stammes dans og hans måde at betragte livet på, som ikke altid er den samme  som alle andres. Man aner en surrealisme i hans skulpturer.

Udstillinger: U.S.A. Australien, Holland, Danmark, England og han deltager hvert år på ”Annual Heritage Exhibition”, National  Gallery i Harare, som har belønnet Josiah Manzi med følgende priser: Belønningsprisen.1987. Fortjeneste prisen.1989. Udmærkelse prisen 1990.

Artist Narrative:
His work is spiritual maybe because of his Yao culture.  To Josiah it seems natural for breasts to develop from thighs, yet to the on looker it seems surreal and a subversion of Orthodoxy. His ‘Monkey and owl and his Mirror’ seen like giant cameos-the smooth, carved figures of the animals, the bird and the human face carefully inlaid into the stone and offset by their natural setting. He notes, “Before I start a sculpture, I take off the blanket of stone, like taking off the skin of an animal. Nobody eats an animal before the skin is taken off”.

Collections: National Gallery, Harare, Zimbabwe.Chapungu sculpture Park, Zimbabwe.      Museum der weltkulturen,  Frankfort, Germany. Reinhold and Heide Kersten, Schnitten in Taunus, Germany. Manfred Kuhnijk, Bad Soden, Germany.Tengenenge museum Galerie de strang, Dodewaard, the Netherlands. Van Baren, Wageningen, the Netherlands . The Joseph G Raeber, Dornach, Switzerland

 

 

Sam Mabeu (1977) sluttede sin elev uddannelse og sine 2 år på kunstskole i 2001

Kultur spiller en væsentlig rolle i hans liv og han begrænser sig ikke til at arbejde inden for traditionel Shona mytologi. Han udtrykker sine inderste følelser og sin tro, mest inspireret af naturen og det daglige liv. Stenens naturlige form inspirerer og leder ham frem som ung billedhugger til at genfinde de sociale og åndelige traditioner, som er en del af hans baggrund. Han udfolder sig bredt med abstrakte former og forskellig fortolkning og i form af nutidskunst.

Hans stil kan beskrives som surrealistisk kubisme som fanger den særlige udtryksmøde, der ligger i overfladens forskellige strukturer.

Hans arbejde er ikke kun den unge billedhuggers, der udforsker den potentielle sten over alt i verden, men det er billedhuggers arbejder fra Zimbabwe. Han finder skønheden i naturen og i stenen for at bringe dem sammen i en alliance.

Mabeu har deltaget i alle større internationale udstillinger og han  inviteres  til mange workshops i Østrig, Tyskland og Danmark. Han har i 4 år lavet workshop ved Svanemøllen, Johs. Larsen Museet i Kerteminde og ved Egeskov Slot.

Samt andre udstillinger i Australien, Bahrain, Belgien,  England Canada og Dubai.

 

 

Chairos Muchembere. (f. 1971)

Chairos var kun 12 år, da han begyndte at lave skulpturer. Efter 11 års skolegang tilsluttede han sig i 1989 Tengenenge samfundet, som han var ledende direktør for (efter Tom Blomefield).

Hans skulpturer er lette at identificere ved deres lykkelige og altid smilende ansigter, som udstråler kærlighed og omsorg. De udtrykker Chairos kærlighed til sin kone og børn, og dybden af den kærlighed og troskab, som følger med.Jeg forstår ud fra mit eget synspunkt, at skulpturerne taler for sig selv og betegner dem ”de talende sten”    

Chairos blev 2010 involveret i en trafikulykke som skyldtes en antilope. Han blev derefter lam

Chairos har udover National Gallery og Chapungu skulptur park udstillet over hele verden.

Eddie MASAYA ( f. 1960 i Zimbabwe )

Han arbejdede  med skulpturer hos anerkendte 1. generation af kunstneren Moses Masaya. Hans arbejder har udviklet sig fra det meget polerede til kombinationen af polerede og råt tilhuggede overflader. Han fornyer stadig sin stil. Han føler en tæthed til blandingen af traditioner, kulturer og samtidens sociale emner.

Eddie Masayes værker er blevet udstillet internationalt siden midten af 1980. Han er i dag en meget anset kunstner.

 

 

Colleen Madamombe (f.1964) i Harare. 

Uddannet på National Gallery´s kunstskole, og arbejder i Chapungu Sculpture Park i Harare. Hun betragtes som den fineste og mest veletablerede kvindelig kunstner i Zimbabwe, hvor hun i adskillige år har opnået at få den højeste udmærkelse givet til en kvindelig kunstner.

Skønt hun er en stille og meget privat person, viser hendes arbejder en meget stærk følelse for kvindernes ændrede roller i det zimbabwianske samfund.

Colleen fremstiller kvinder i alle aldre og forskellige gøremål, og hvor kun hænder og ansigtet er slebet og poleret, resten af skulpturen forbliver i den rå springstone. Kvinderne fremstår med en klarhed og overbevisning, en afsløret stolthed, autoritet, energi, bedrøvelse, følsomhed og ofte med humor. Hun får konstant nye inspirationer inden for dette tema, og ser frem til også at kunne portrættere den kvindelige erfaring helt op i alderdommen. Hun er interesseret i den følsomme og åndelige side af kvindens liv, men er også fascineret af den basale styrke inden for hendes eget køn..

Colleen Madamombe har udstillet rundt om i verden, hvor hendes skulpturer er blevet modtaget med begejstring. Hendes arbejder er en integreret del af enhver samling af zimbabwiansk skulpturkunst.

 

 

Fabian Madamombe. (f.1953)

Madamombes lærermester var den berømte Tafuma Gutsa, senere kom han på kunstskolen ved National Gallery i Zimbabwe og derefter etablerede han sit eget studio.

Madamombe kan arbejde i alle typer serpentin sten. Han lader det meste af skulpturen være i rå sten og arbejder kun med et lille udsnit af stenen som han koncentrerer sig om.

Madamombe har modtaget mange priser bl.a. ”Highly Commended Certificate  Award of Merit” fra National Gallery,Harare.

Han siger at hans skulpturer ”Sommetider har skulpturerne et bestemt budskab, men til andre tider beskriver de blot volumen, rum og form.”

Fabian arbejder ved Dominic  Benhura  studo. Han er højt respekteret og deltager i internationale udstillinger

 

 

Garrison Machinjili (f.1963) Zimbabwe.

Garrison har hurtigt etableret sig som den nyere generations vigtigste billedhugger. 1986 til 1988 var han elev hos den berømte kunstner

Tapfuma Gutsa.   

Selvom han har stor respekt for de ældre kunstneres arbejde, har han altid søgt efter sin egen individuelle stil og fokuseret på at forbedre sine evner som stenhugger. Hans skulpturer spænder fra ansigter og torsoer til dyr og fugle, ofte inspireret af billeder han har haft i tankerne, siden han var en lille dreng.

I Chapungu, hvor han har arbejdet siden 1989, har han været stærkt inspireret af stedets mange eksotiske fugle.  Illustreringen af mandlige og kvindelige torsoer var et resultat af en eksperimenterende periode, hvor han ville afprøve sine evner., og ”selv i dag benytter jeg hver eneste ny torso til at afprøve mine grænser og forbedre min teknik”.  Han kombinerer ofte karakteristika fra virkelige mennesker. 

Ved at forlænge linier og kurver som der er i objektet, udfordrer han sig selv, og det stimulerer og interesserer beskureren. Der er ingen skjulte hentydninger i hans skulpturer; det er meningen, at de skal tale for sig selv, og vise hvad der interesserer ham at lave. Han foretrækker Springstone.

Garrisons har sit eget værksted, hans skulpturer er næsten altid med på de internationale udtstillinger. 

 

 

George Mubayi (f. 1972)

Efter endt skolegang og en videregående uddannelse var det først i 1996 at han begyndte at tage fremstilling af skulpturer alvorligt. Hans far er den internationale kendte billedhugger Sylvester Mubayi, som har været kritisk med detaljerne og kvaliteten af Georges skulpturer.

 Han henter sin inspiration i naturen og hans arbejde kræver forudseenhed, stor forståelse og frihed. ”Han kommunikere intense, emotionelle følelser samtidig med, at han holder  bevægelse og energi i ligevægt” Han finder bl.a. glæde ved udformning af hænder, da de er travle og udtryksfulde.

George er i dag fast tilknyttet Chapungu  Sculpture  Park. Han har siden 2000 udstillet i Holland, Tyskland, Schweiz og England.

Sylvester Mubayi, (f. 1942 i Zimbabwe).

Tilsluttede sig Tengenenge i 1966, hvor han begyndte at arbejde med skulpturer, hvor han lærte af bl.a. Bernhard Matemera og Fanazani Akuda, men udviklede sin egen stil. I 1969 tilsluttede han sig National Gallery Workshop i Harare.

Han holdt sin første internationale udstilling i London i 1981 og har siden modtaget adskillige udmærkelser for sine arbejder.

Han tilhører første generations store kunstnere, og er i dag en kunstner der er kendt blandt kunstkendere i alle lande.

Jonathan Maondorohuma (f.1973)

Jonathan blev  elev  hos den anerkendte kunstner Joseph Ndardarika. Han kom i 1997 som kunstner indlemmet i Chapungu Sculpture Park .Han er populær i USA, hvor han i mange år har været inviteret til at lave  Workshop, og hvor han også har udstillet  sine værker.

Mondorohuma anses i dag for at være en af Zimbabwes bedste og mest anerkendte kunstner, som altid er repræsenteret på alle store internationale udstillinger.

 

 

Netsai Maondo Mukonberanwa( f. 1966 ) Zimbabwe.

Netsai er undervist og inspireret af sine berømte kunstner forældre Nicolas og Grace  Mukomberanwa. Hun blev selvstændig skulptør i 1994. Hendes følelser og oplevelser fra naturen og dagliglivet er inspirationskilden til skulpturerne.

Netsai er permanent repræsenteret på National Gallery i Harare og hun udstiller og laver workshop internationalt. Hun har også lavet workshop i Danmark.

 

 

EMMANUEL MATIZWA (f.1975)

I 1998 blev Emmanuel elev hos 2. generations kunstnerne Dereck Macheka og George Mubayi,  som er til stor inspiration for ham. Hans onkel kunstneren Sylvester Mubayi har også været en vigtig lærermester for ham.

Hans foretrukne emne er menneske figurer, som han finder nemt at efterligne, da han altid har været i tæt kontakt med sine omgivelser. Han arbejder med stor koncentration og stræber efter at afprøve sine grænser. Han har opnået  international anerkendelse. Hans håb er at være en rolle model for andre kunstnere.

Han er tilknyttet  Dominic Benhura  studio og  været med på udstillinger i udlande.

 

 

Edmore Sango.f.1977

Han er yngste bror til den verdensberømte Brighton Sango, som har været hans lærermester. I 1995 blev han fuldtids skulptør.

Edmore Sango har kunstnerisk udviklet sin abstrakte, kubistiske og runde stil i sine skulpturer, der alle er udført med en finish.Han er desuden en populær kunstner, altid charmerende, ydmyg og smilende på trods af de hårde tider i Zimbabwe.

Han er blandt de mest succes fulde 3.generations skulptører, og laver workshop i Tyskland og ud stiller internationa

 

Francisco Simon. (f. 1967) Mozambique.

1982 kom han til Zimbabwe. Han blev udvalg  i 1986 til at blive elev hos den berømte billedhugger Nicolas Mukomberanwa.  

1989 blev han fuldtids skulptør.                                                                                                  

1995 belønnedes han med certifikat, ”High Comment” fra National Gallery.                                                             

I de efterfølgende år fulgte adskillige priser på udstillinger

Han bor i Harare, hvor han har sit eget værksted, men er også fast tilknyttet National Gallery i Harare.   

 

 

Ignatius ZHUWAKIYI  f. 1969 i Harare

Ignatius sluttede sin elev uddannelse og sine 2år på kunstskole. Han blev i 1990 belønnet af National Galleriet med ”Highly Commended Art Award” Ignatius har lavet workshop i Holland Tyskland og Syd Afrika.

Ignatius betegner sit arbejde som permanent experimenterende med det over dimissionsret abstrakte. Hans skulpturer er glatte og følger altid stenens kurve. Han er koncentreret om skønheden i skulpturen som skønheden i stenen.

Han er en billedhugger, som kan komme fra et hvilket som helst land, der har en avanceret skulpturkunst.

Billedhuggeren Ignatius bliver i dag anset for at være en af 2. generations  helt store kunstner, som fortsætter med at udvikle sit talent. Han er altid repræsenteret på internationale udstillinger.